Pronkstukken in de Buurt

De tentoonstelling Pronkstukken in de Buurt voerde bezoekers mee langs de meest uiteenlopende en dierbare objecten van vijfendertig bewoners van de Plantage-, Waterlooplein- en Nieuwmarktbuurt. Middels audiofragmenten vertellen zij persoonlijk wat deze veelal alledaagse dingen zo bijzonder maakt. De tentoonstelling wordt afgesloten met het symposium De dingen op een sokkel.

Curatorencollectief Pronkzucht toonde in dit project een bonte verzameling objecten, variërend van een feestglas uit Sumatra tot een baardtrimmer. Deze objecten kunnen de herinnering aan een persoon in zich dragen, gebruikt worden als talisman, verwijzen naar iemands identiteit of een rol hebben gespeeld op een belangrijk keerpunt in iemands leven. Een knikker kan zo een veelbetekende rol spelen in de keuze om wel of niet met een relatie door te gaan en een klokkenstel kan symbool staan voor de identiteit van een marktkoopman wiens familie al vier generaties op de markt staat. Anderen creëren een parallelle wereld waarin hun spullen troost, houvast of bescherming bieden. Dit geldt voor een knuffel, maar ook de geprepareerde vleugels van een buizerd kunnen een veilig gevoel geven. Geïnteresseerd in enkele verhalen, klik hier.

De tentoonstelling was van 2 oktober tot en met 2 november 2013 te zien in een leegstaand winkelpand in de Houtkopersdwarsstraat 6, nabij het Waterlooplein

 

Het symposium De dingen op een sokkel vond plaats op maandag 4 november van 13.00 tot 17.30 in het koor van de Oude Kerk in Amsterdam. Maarten Asscher (directeur Athenaeum en schrijver van het in 2002 verschenen boek Dingenliefde), Annemarie de Wildt (conservator Amsterdam Museum), Tonko Grever (directeur en conservator Museum Van Loon), Maartje Hoogsteyns (gepromoveerd met het proefschrift Artefact-Mens), Caroline Drieënhuizen (docent Cultuurwetenschappen Universiteit van Amsterdam) en Ellinoor Bergvelt (voormalig docent Museumstudies Universiteit van Amsterdam) leverden een bijdrage aan het symposium.

Bij de tentoonstelling is een catalogus verschenen, deze is naast in de tentoonstelling onder meer te verkrijgen bij Athenaeum en kost €10,00.

 

 

Pronkzucht 2014